Nieuws

Fantastisch nieuws: per 1 juni is Marian de van der Schueren benoemd tot buitengewoon hoogleraar Diëtetiek aan de Wageningen University & Research (WUR). Ze is daarmee de eerste hoogleraar Diëtetiek in Nederland. De NVD heeft de leerstoel geïnitieerd en gefinancierd en vindt deze van groot belang voor de ontwikkeling van de diëtetiek.

We zijn dan ook heel blij met en erg trots op de benoeming. Deze leerstoel is een mijlpaal en erkenning voor diëtisten in Nederland. De van der Schueren slaat een brug tussen fundamentele voedings-, en medische wetenschappen en de diëtetiekpraktijk. Ons vakgebied krijgt hiermee de wetenschappelijke impuls die die past bij de belangrijke rol die voeding speelt in de huidige samenleving. De toekomst van ons vak is een evidence based aanpak.
www.nvdietist.nl/homepagina-nieuws/2263-wur-benoemt-eerste-hoogleraar-dietetiek
...

View on Facebook

COELIAKIE KUN JE OP ELKE LEEFTIJD ONTWIKKELEN

Zelf kreeg ik toen ik begin 20 was de diagnose coeliakie. Waarschijnlijk liep ik er al jaren mee rond. Vervolgens gingen sommige familieleden zich testen op coeliakie. Maar ik merk in de praktijk dat dit testen soms verkeerd begrepen wordt.

Als je namelijk nu geen coeliakie hebt, betekent het niet dat je het nooit zal krijgen. Vaak worden alleen de antistoffen in het bloed bepaald om te kijken of je coeliakie hebt. Bij eerstegraads familieleden van mensen met coeliakie wordt aanbevolen om bij klachten niet alleen bloedonderzoek maar ook een biopt te laten doen.

Heb je naast het prikken van antistoffen de gentest gedaan en was deze negatief? Dat is de grootste voorspeller dat je waarschijnlijk geen coeliakie zult krijgen. Ik zeg waarschijnlijk, omdat er altijd uitzonderingen zijn op de regel. Maar gelukkig komen die uitzonderingen maar héél weinig voor.

Deel jij mee om dit bekendheid te geven?
...

View on Facebook